2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt egy indián kódbeszélő

2005. július 27. 10:04 MTI

Nyolcvanhárom éves korában az Oklahoma állambeli Tulsában meghalt az egyik utolsó második világháborús komancs indián "kódbeszélő".

Korábban


Amerikai hódolat a navajo kódolóknak

Guadalcanal, Tarawa, Peleliu, Iwo Jima: a navajo kódolók minden támadásban részt vettek, amit az amerikai tengerészcsapatok 1942 és 1945 között a Csendes-óceánon vívtak. Ott szolgáltak minden egyes tengerészeti egységnél, üzeneteket közvetítettek telefonon és rádión; persze az anyanyelvükön, azon a "kódon" amit a japánoknak soha sem sikerült megfejteni. A világháborúban elesett navajo indiánok emlékére az amerikai elnök 2002 novemberét az Amerikai Indián Örökség Hónapjának nyilvánította.

Charles Chibitty egyike volt azoknak a többségükben komancs és navahó törzshöz tartozó indiánoknak, akiket az 1940-es évek elején vonultattak be az amerikai hadseregbe és az ő anyanyelvüket használták fel a titkos üzenetek továbbítására a katonai hadműveletek idején.

Sem a németeknek, sem a japánoknak nem sikerült soha megfejteniük ezt a "kódbeszédet", és ez számos amerikai hadi siker záloga volt. A közelmúltban Hollywood is feldolgozta a történetet John Woo A fegyverek szava (Windtalkers) című filmjében, amelynek főszerepét Nicolas Cage alakította.

Chibitty egyike volt azoknak a komancsoknak, akik részt vettek az európai hadműveletekben. "Mindig arra gondoltam, mit gondolhatott Hitler, amikor ezeket a furcsa zajokat hallotta a rádióban" - mesélte az egykori harcos néhány évvel ezelőtt egy újságírónak. Emlékezett arra, hogy az iskolában nem beszélhetett az anyanyelvén, bezzeg később hazája arra kérte, hogy használja hadicélokra. "A mi 'kódunknak' köszönhetően nyertük meg a háborút" - mondta.

1999-ben a komancs hőst katonai pályafutásáért a Pentagon Knowlton-érdemrenddel jutalmazta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár